Различните видове интериорни врати

В тази статия се описват различните видове интериорни врати според материала на изработка, тяхното покритие и вида на касата.

Различни материали на изработка:

 

dsp

ПДЧ означава „пресовани дървесни частици”. Производството на ПДЧ започва през 40-те години на ХХ век в Германия, където в дървообработващите заводи са произведени първите ПДЧ от отпадъчни материали. Това са плоскости, направени от пресовани малки дървесни парчета, слепени със смолисти вещества. При проникване на влага в материала той се раздува необратимо и губи здравината си, след което се разрушава.

[su_spacer size=“20″]

mdf

MDF (medium density fiberboard) в превод означава плоскости от фибри със средна плътност. Технологията за производство на МДФ е развита в САЩ към края на 60-те години. Този продукт се налага благодарение на свойствата си като заместител на масивната дървесина и е по-добър от ПДЧ. Това са фини дървесни влакна, слепени и пресовани при висока температура със свързващи вещества. МДФ плоскостите могат да бъдат ламинирани или фурнировани (покрити с фурнир от естествена дървесина). По този начин придобиват красив и устойчив вид. Плътност около 700-850 kg/m3. Резистентност на мухал: Средна.

HDF (High Density Fibreboard) в превод означава плочи от дървесни частици с висока плътнос. HDF е подобна технология на MDF. Нн както показва и названието, ХДФ плочите са по-плътни от МДФ плочите, по-твърди и по-устойчиви, тъй като са произведени от дървесни частици, компресирани при по-висока плътност. Плътност около 900-950 kg/m3. Резистентност на мухал: Висока.

Според покритието:

  • Фурнировани
  • PVC покритие

Фурнирът е тънък лист, направен от дървесина, който обикновено се слепва към повърхността на различни плочи (ПДЧ, MDF и др.)Слоестата дървесина се получава чрез слепване на отделни фурнирни листове. Фурнирът се произвежда чрез рязане или т.нар. развиване на предварително обработена секция от дървесен труп. Може да бъде радиален или тангенциален в зависимост от посоката на рязане. При радиалното рязане на фурнира дървесината се реже под прав ъгъл спрямо годишните пръстени, създавайки правожилен ефект. При тангенциално рязане на фурнира рязът се прави по хорда спрямо центъра.

PVC покритието е най-разпространено при интериорните врати. Негови предимства са това, че е евтино за производство и предпазва дървесния материал от който е направена вратата от вода и влага. Недостатък на това покритие е че не подлежи на ремонт ако се одраска например.

Според касата:

Права каса:

kasa1

 Стандартната каса (щок каса) е с размери 10х205см. При правата каса первазите се монтират чрез залепване. Нейният размер е фиксиран – 10см. За да се „облече“ по-широк зид е възможно използването на уширители. С тяхна помощ размерът на зида които може да се обхване е 36см. Касата подлежи на подрязване за достигане на желаната височина.

[su_spacer size=“20″]

Раздвижена каса:

kasa2

Раздвижената каса при нас се предлага в два размера:

    • 10-13х205см
    • 14-18х205см.

Касата се поставя като обхваща изцяло зида. Към нея могат да се поставят допълнителни уширения с размер до 22см. По този начин може да се облече зид до 40см. Касата подлежи на подрязване за достигане на желаната височина. При този вид каси первазите са „Г“ образни и се монтират като влизат в специални канали заработени в самата каса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *