Разликата между права (щок) каса и каса с плаващи первази

Каква е разликата между двата вида каси и коя да избера?

Когато човек реши да сменя вратите на своят дом и влезе в магазин за врати, неминуемо му се задава въпроса „С каква каса желаете да бъдат вашите врати?“. Този въпрос много често се среща с неразбиране. Какво значи права каса? Какво значи каса с плаващи первази (обла каса, компесаторна каса, раздвижена каса)? Тук на кратко ще се опитаме да Ви обясним разликата между двата вида каси.

Права каса

Права каса

Първо ще започнем с правата каса. Тя представлява стандартна каса с широчина 10см. Почти винаги заедно с касата има и един комплект первази ( два дълги перваза и един къс). Первазите се монтират като се лепят или ковът към касата. Към този вид каса може да се предложи и уширителна планка. Тя представлява планка със същия цвят както касата и вратата. Най-често тя е с размер 30см и втори комплект первази. Уширителят служи за „обличане“ на зидове над 10см (до 38см), с което се придава завършеност на монтираната врата. Монтира се като се подъхва под касата и се захваща за нея, по този начин се придава завършен вид на касата.

 

 

Кога се използва този вид каса?

Права каса с уширител и втори комплект первази.

Правата каса може да се използва при всички видове зидове не зависимо от тяхната дълбочина. При монтаж без уширители на отвор с дълбочина над 10см се налага „обръщане“ на зида. Вратата заедно с касата и первазите се поставят в единият краи. При използване на уширител това не се налага, защото касата обхваща целият зид (до 38см). При зидове над 38см нашата препоръка е да се използва права каса без уширителна планка. От естетическа гледна точка не е нужно да се прави обличане на толкова широки зидове.

Предимства:

Най-голямото предимство на правта каса е нейната цена. Тя е доста по ниска от тази на каса с плаващи первази. Друго предимство е, че при използването на уширителни планки е възможно един комплект да се използва за 2, дори 3 врати в зависимост от дълбочината на зида. (Пример: Имате 3 врати със зид 15см. За да се монтира права касаса с уширител са ви нужни 7см уширител. С един уширител се „обличат“ всички зидове)

Недостатъци:

След монтаж на права каса без уширител се налага обръщане на стената. При правата каса первазите се лепят или ковът.

Каса с плаващи первази

Каса с плаващи первази.

Касите с плаващи первази са с различни размери (10/12,14,18, 19/24, 25/29, 30/36см). Те се монтират с Г-образни первази които се захващат в специално заработени канали в касата. Касата винаги пристига с два комплекта первази за от двете страни. Към този вид каса също се предлагат уширителни планки, както и при правата каса. Разликата е, че тези планки също имат заработени канали за первазите и най-често се предлагат в размер 22см. Благодарение на тези разширители в някои случай касата може да обхване зид до 56см.

Кога се използва този вид каса?

Този вид каси се използва най-често при стандартните монолитни и панелени жилища. Стандартните каса с размер 10/12см и 14/18см обхващат целият зид без да е нужен монтаж на уширения.

Предимства:

Каса с плаващи первази и уширител.

Обхваща целият зид без да е нужно използването на уширители. Дори и да се използват уширители те са направени така, че да запазят цялостния вид на касата. Первазите са Г-образни – благодарение на това не е нужно да се лепят или ковът. Могат да обхванат зид до 56см.

 

Недостатъци:

Вратите в комплект с такъв вид каси са доста по-скъпи отколкото тези с права каса. При много широки зидове не е възможен монтаж. Задължително трябва да се монтират первази от двете страни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *